Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Οι κορυφαίες αίθουσες Τέχνης στη Google

Οι κορυφαίες αίθουσες Τέχνης στη Google
Περιήγηση στις μεγαλύτερες αίθουσες Τέχνης μέσα από την άνεση του σπιτιού μπορούμε να κάνουμε πλέον με μία νέα υπηρεσία της Google.
Αν είστε φίλος της Τέχνης και δεν έχετε το χρόνο και τα χρήματα για να ταξιδέψετε στα μεγαλύτερα μουσεία και αίθουσες Τέχνης του κόσμου για να απολαύσετε τα έργα που επιθυμείτε, η Google μας προσφέρει πλέον αυτή τη δυνατότητα από την άνεση του γραφείου και του σπιτιού μας.
Η αμερικανική εταιρεία ξεκίνησε μία νέα ιστοσελίδα, μέσα από την οποία ο χρήσης μπορεί να πραγματοποιήσει μία ψηφιακή περιήγηση χρησιμοποιώντας την τεχνολογία του Street View. H Google δημιούργησε μία ιδιωτική συλλογή με υπερ-υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες με τον τίτλο Art Project.
Καθώς οι περισσότερες μεγάλες αίθουσες Τέχνης προσπαθούν να ανεβάσουν τα έργα τους στο Διαδίκτυο, ώστε να είναι προσβάσιμες οι εικόνες τους στο κοινό, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η νέα υπηρεσία της Google θα απογειώσει την εμπειρία σε άλλο επίπεδο.
«Θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι και τα δεδομένα» αναφέρει ο Τζούιαν Ρέιμπαϊ της Freer Gallery of Art, που είναι μέρος του Ινστιτούτου Σμιθσόνιαν στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ Ουάσιγκτον. Πρόκειται για μία από τις 17 αίθουσες Τέχνης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Σύμφωνα με το Νέλσον Μάττος, αντιπρόεδρος Μηχανολογικού της Google, η ιστοσελίδα του προγράμματος θα προσφέρει τη δυνατότητα σε παιδιά από τη Λ. Αμερική, την Ινδία και την Αφρική, που δεν έχουν τη δυνατότητα να δουν τα έργα από κοντά, να αποκτήσουν αυτή τη μοναδική ευκαιρία και δυνατότητα να τα δουν προσωπικά και με λεπτομέρεια.
«Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα μπροστά στον τρόπο που οι άνθρωποι θα επικοινωνούν διαδραστικά με αυτούς τους υπέροχους θησαυρούς σε όλο τον κόσμο» πρόσθεσε ο κ. Μάττος και τονίζει ότι η Google σχεδιάζει να επεκτείνει την ιστοσελίδα μέσα στα επόμενα χρόνια.
Παρόλα αυτά, ο κ. Μάττος και ευφόρων αιθουσών Τέχνης δηλώνουν ότι η ψηφιακή αυτή εμπειρία, δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα πραγματικά έργα και να υποκαταστήσει την πραγματική επίσκεψη στα μουσεία. «Είναι σαφές πως δεν πιστεύουμε ότι αυτή η τεχνολογία θα αποτρέψει τους ανθρώπους από το να επισκεφθούν τα μουσεία. «Ελπίζουμε ότι θα συμβεί το αντίθετο».
Ο κ. Ρέιμπαϊ από την πλευρά του θεωρεί ότι το Art Project θα προσφέρει μία νέα εμπειρία στην απόλαυση της Τέχνης.
Με τεχνολογία από το Street View
Η Google χρησιμοποίησε για τη δημιουργία της ψηφιακής αίθουσας τέχνης, την ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιεί για το Street View. Έχει τοποθετήσει διάφορες κάμερες σε ένα βαγονάκι το οποίο οδήγησε στις άδειες από κοινό αίθουσες Τέχνης, τραβώντας φωτογραφίες 360 μοιρών από τις αίθουσες. Στη συνέχεια αυτές οι φωτογραφίες ενώθηκαν συνθέτοντας μία ενιαία εικόνα, που δίνει στον χρήση την αίσθηση του χώρου. Μέχρι στιγμής, το Art Project προσφέρει 385 χώρους, ενώ στη συνέχεια θα προστεθούν κι άλλα. επιπλέον, κάθε ένα από τα 17 μουσεία επέλεξε έναν πίνακα να φωτογραφηθεί με ανάλυση 7 δισεκατομμυρίων pixel, δείχνοντας λεπτομέρειες που δεν είναι ορατές στο γυμνό μάτι. Εκτός από τους 17 πίνακες στην ψηφιακή γκαλερί εκτίθενται ακόμη 1.000 έργα, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα μελετήσουν με κάθε λεπτομέρεια και προσοχή.
Η εταιρεία αρνείται α αποκαλύψει το κόστος του εγχειρήματος, στο οποίο παρουσιάζονται μεταξύ άλλων έργα από το Uffizi στη Φλωρεντία, το Μουσείο των Βερσαλλιών στο Παρίσι, το Μουσείο Καμπά στην Πράγα, το μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ και το Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters






Δεν υπάρχουν σχόλια: