Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο δεν είναι αθλητισμός

Παρατηρώντας τις τελευταίες ημέρες το τι γίνεται στο πρωτάθλημα του ποδοσφαίρου όλο και περισσότερο χάνω τις ελπίδες μου ότι τελικά αξίζει να πάμε μπροστά ως χώρα. 
Εφόσον ανεχόμαστε τέτοιες καταστάσεις μας αξίζει αυτή η νοσηρή κατάσταση. 
Μας αξίζει να βλέπουμε μερικούς αλιτήριους παράγοντες να παίζουν με τη νοημοσύνη του κόσμου που τους υποστηρίζει, και δεν αναφέρομαι ως ομάδα αλλά ως άθλημα γενικότερα, και να απαιτούν εκβιάζοντας με τους στρατούς των οπαδών τους κυβερνήσεις προκειμένου να πετυχαίνουν τους σκοπούς τους, που μόνο αθλητικοί δεν είναι... αν αναλογιστούμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι πρόεδροι των ομάδων έχουν επιχειρηματικές συναλλαγές με το δημόσιο.
Δυστυχώς καμία κυβέρνηση δεν έχει τα κότσια να καθαρίσει αυτήν την φαυλότητα. 
Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα δεν είναι αθλητισμός είναι ακριβώς το αντίθετο.
Είναι υπονόμευση του αθλητικού πνεύματος και είναι ύβρις προς την προσπάθεια άλλων ερασιτεχνικών αθλημάτων που χωρίς υποστήριξη από την πολιτεία, αλλά και από τις επιχειρήσεις που τρώνε κρατικό χρήμα, προσπαθούν να επιβιώσουν και να παράξουν έργο.
Είναι πάρα πολλά τα παραδείγματα και στην ιστιοπλοΐα αλλά και σχεδόν σε όλα τα ερασιτεχνικά αθλήματα, αθλητών και ομάδων που διαπρέπουν με τις επιδόσεις και το ήθος τους τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό και δεν έχουν ούτε να φάνε και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον αθλητισμό για να επιβιώσουν.
Μάλιστα υπάρχουν και περιπτώσεις που η ίδια η πολιτεία έρχεται και αφαιρεί προνόμια που έχει δώσει προκειμένου να ενισχύσει τις προσπάθειες αθλητών. 
Είναι τραγελαφικές αυτές οι καταστάσεις η πολιτεία αναγκάζει αθλητές που προετοιμάζονται να πάνε στους Ολυμπιακούς αγώνες να παρατήσουν την προετοιμασία τους και να πηγαίνουν στις υπηρεσίες που έχουν διοριστεί τιμητικά για να κάθονται και να κοιτάζουν τους τοίχους και από την άλλη χαρίζει εκατομμύρια σε ΠΑΕ (ιδιωτικές επιχειρήσεις). 
  • Πόσα εκατομμύρια ευρώ έχουν χαριστεί σε ποδοσφαιρικές ομάδες; 
  • Πόσα εκατομμύρια δαπανώνται από την ΕΡΤ για τηλεοπτικά διακαιώματα για να βλέπουμε κάθε Κυριακή τους τραμπούκους να μας κοροϊδεύουν και να καταστρέφουν δημόσια περιουσία ατιμωριτί; Και δεν έχουν ούτε μια κάμερα να στείλουν να καλύψει αθλητικά γεγονότα που συμμετέχουν Ολυμπιονίκες και Παγκόσμιοι Πρωταθλητές;
  • Ο ΟΠΑΠ πόσα εκατομμύρια έχει προσφέρει σε άσχετες διαφημίσεις και χορηγίες αντί να ενισχύσει υγιή ερασιτεχνικά σωματεία που αγωνίζονται να κάνουν αθλητισμό και πρωταθλητισμό;
Πόσες ολυμπιακές προετοιμασίες θα μπορούσαν να είχαν ολοκληρωθεί με αυτά τα χρήματα και από πόσες ερασιτεχνικές ομοσπονδίες; 
Την προηγούμενη εβδομάδα η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ανακοίνωσε τις επιχορηγήσεις του κράτους σε όλα αυτά τα ερασιτεχνικά αθλήματα, με μεγάλες μειώσεις σε σχέση με τα περσινά, που ούτως η άλλως ανεπαρκή ήτανε, χρήματα.  Αλλά είναι σωστό να κόβεις χρήματα από καθαρά αθλήματα που αποδεδειγμένα σου προσφέρουν επιτυχίες και αναγνώριση και να μην ακουμπάς αυτούς που με τους στρατούς των ιδιωτικών τους οπαδών εκβιάζουν και καταληστεύουν το κράτος; 
Αναλογιστείτε πόσοι δύναμη έχουν αυτοί οι στρατοί που μέχρι και βουλευτές έχουν τη δύναμη να εκλέξουν...

Βέβαια δεν υπάρχει περίπτωση να μας εξηγήσει ποτέ κανένας γιατί γίνονται όλα αυτά, ματαιοπονούμε και περιμένουμε να φτιάξουν τα πράγματα. 
Πάλι το ποδόσφαιρο θα γίνει το όπιο του λαού λες και είμαστε σε απολυταρχικό καθεστώς, ή μήπως χωρίς να το έχουμε καταλάβει με τέτοιες συνθήκες ζούμε, και θα αναρωτιόμαστε τοις πταίει. 
Εμείς φταίμε που πάμε στο γήπεδο, που βλέπουμε τα κανάλια αυτά, που διαβάζουμε τις εφημερίδες τους, που μαλώνουμε και πλακωνόμαστε με τον διπλανό μας για τα δικά τους συμφέροντα.
Εμείς είμαστε οι ... που ανεχόμαστε τους απαίδευτους παράγοντες και τους επαγγελματίες "αθλητές" να μας κοροϊδεύουν και να ζούνε την μεγάλη ζωή με τα λεφτά του κράτους, δηλαδή τα δικά μας.

Περαστικά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: